Ansvar og mannssjåvinisme

Jeg prøver å være kritisk. Bevisst på hva jeg legger ut. Hva jeg skriver. Det ligger alltid en tanke bak – et mål med hver ytring. For ansvaret oppleves stort, og det vokser parallelt med antall følgere/lesere. Med et ansvar på anabole steroider følger det utfordringer. Mange, faktisk!

Mine evner til kritisk tenking øker ikke like kjapt som omfanget av ansvaret. Å forutse konsekvensene er vanskelig, spesielt om bildene tas ut av kontekst. Her er et eksempel.
Dette bildet ble lagt ut for å provosere. Passet fint, for med strykejernet kunne jeg bruke ordspill: Ironman – Iron(ing) woman. Målet var å harselere med tradisjonelle kjønnsroller. I moderne hjem kunne det like godt vært omvendt. For min del blir (ofte) husarbeid og (alltid) familie prioritert høyere enn trening. Mottakelsen var god på min egen Instagram. Alt godt!
Men så ble bildet delt på en Facebook-side. Bildeteksten ble endret, ingen kjente til TriatLars og det faktum at jeg kjemper for kvinnesaken. Enda mindre kjente de til hvordan vi bevisst ønsker å ta opp parforholdets sol- og skyggesider. Det ble mildt sagt ramaskrik! Større mannssjåvinist og kvinnehater enn meg skal du tydeligvis lete lenge etter. Når ballen først hadde begynt å rulle tok det lang tid før den stoppet. Og stor ble den. Men verre; bildet mitt kan jo faktisk brukes til å fremme denne saken, uten at det blir meg bekjent. 
Dette bildet har jeg lagt ut senere. Målet var det samme. Effekten på langt nær like stor. Ergo må jeg alltid provosere for å skape reaksjoner og endring. Eller?
Mitt ansvar er stort, og du kan være trygg på at jeg skal gjøre mitt beste for å bevare og øke evnen til kritisk tenking. På samme måte håper jeg at du tenker over ditt ansvar. Hvem hører du på? Hvem og hva tror du på? Og når er det egentlig nødvendig å sjekke kilder?

2 kommentarer

  1. Du må begynne å vannmerke bildene dine!

  2. Det er egentlig en god idé! Tar litt ekstra tid, men har store planer om å få gang på dette i nærmeste fremtid 🙂 Takk!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *