Jeg bryr meg…

Jeg skulle egentlig jobbe med toppidrett!
Hadde et mål om å bli landets beste idrettsfysioterapeut.
Jobbe med Marit Bjørgen og Karsten Warholm.
Være med til alle VM og OL.
Ha kontor hos Olympiatoppen.

Vanlige mennesker interesserte meg ikke. Det var kjedelig. Uinteressant.
Sånne som deg unnet jeg ikke en tanke.

Første praksisperiode møtte jeg en dame. Hun så ikke ut som deg og meg. Kunne ikke bevege seg som deg og meg. Og for bare kort tid siden hadde hun fått beskjed om at hun hun skulle dø. At hun hadde 3-6 måneder igjen å leve. Jeg var ung, uerfaren og skulle bli idrettsfysioterapeut. Hadde ingen forhold til døden.

Kun kort tid etter jeg møter henne gir hun inntrykk av at det ikke er nødvendig med behandling. Hun skal jo dø uansett. Jeg sier jeg forstår, pakker sammen tingene mine og tar på meg skoene…

–  Ikke dra, Lars! Bli her litt. Snakk med meg.
– Okey.

Jeg synes det er litt rart. Vet ikke helt hvordan jeg skal oppføre meg eller hva jeg bør prate om. Hun skal dø snart og… Så sier hun plutselig noe som endrer alt.

Still meg alle de spørsmålene du egentlig ikke tør å stille, Lars!
Jeg trekker pusten, og så gjør jeg nettopp det.

I løpet av de neste 30 minuttene lærer jeg alt jeg trenger å vite om kommunikasjon, medmenneskelighet og empati. I løpet av de samme 30 minuttene mister jeg all interesse for toppidrett og faller samtidig pladask for hverdagsmennesket. Det går opp for meg at folk er uendelig interessante om jeg bare undrer meg, setter meg inn i og prøver å forstå meg på deres situasjon. Se deres verden!

De neste 5 årene handlet alt om gode spørsmål. Samt å tørre å stille dem. Lære mennesker å kjenne. Undre seg.

Jeg har begynt å bry meg om medmenneskene mine. Sånn skikkelig! Jeg bryr meg oppriktig om de jeg har rundt meg. Jeg bryr meg om deg! Og akkurat det er ikke alltid lett. Akkurat nå er det faktisk ganske vanskelig. For jeg har en innboks med over 70 uleste mailer fra Ola og Kari Nordmann, X antall ubesvarte spørsmål på Messenger, telefon og Instagram. I tillegg er det alle de fantastiske historiene som kommer frem i gruppa til #1MillionSkritt.

Jeg bryr meg om deg, og jeg vil egentlig svare deg!
Jeg bryr meg om deg, og jeg vil egentlig heie på deg!

Og jeg blir lei meg når jeg tenker at du tror at jeg ikke bryr meg!

Puh… Det kjentes godt å få sagt. For det er jo sant! Og det har gnaget ekstra i det siste når engasjementet har vært høyt og tilbakemeldingene mange. Tusen hjertelig takk for hver og én av dem, forresten! Jeg setter virkelig pris på alt, og håper bare det blir mer i fremtiden. Jeg leser samtlige, smiler og blir oppriktig glad. Alt blir lagt merka til blant dere som skal sanke en million skritt; fytti katta så imponert jeg er! Og tro meg, jeg skal få svart deg etterhvert 🙂

Bor du i Bergen eller Oslo og vil komme på foredrag med en som virkelig bryr seg? Om 1 million skritt, motivasjon og endringsarbeid. Om det å gå fra nyttårsforsett og mål til varig livsstilsendring! Sleng deg med, vi rekker helt sikker en prat på tomannshånd også.

Bergen: her!

Oslo: her!

– Lars

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *