Ferieparadisets skjulte sider…

Reklame – TufteWear

Siste kveld på Bali.
Det har vært tre fantastiske uker.
Men alt på Bali er ikke så fint som bildene vil ha det til…

Vi er en relativt miljøbevisst familie. Ikke ekstreme, for vi har tross alt valgt å fly til Bali fremfor en 3 uker lang sykkelferie i Norge. Men vi er bevisste på eget avtrykk og arven vi fører videre. Som barn av miljøforkjempere og aksjonister som har ropt «La elva leve!», har jeg fått mye inn med morsmelken. Tog fremfor fly, årer fremfor motor, ikke kaste mat, kildesortering med stor K, slukke lyset, fylle oppvaskmaskinen til randen…lista er lang. Jeg provoseres av utsagn som det nytter ikke for enkelmennesker å redde kloden – det handler om å være sitt ansvar bevisst! Og vilje.

Det første barna påpekte da vi kom til Bali var ikke varmen, alle scooterne eller behovet for iskrem, men at noen hadde kastet søppel i veikanten. Jo mer vi fikk se av øya, jo flere spørsmål kom. For elvene er overfylte av søppelposer og annet avfall, noen av de mest turistsentrerte strendene ligner nærmest søppelfyllinger og sjøen likeså. Det er tidligere blitt erklært søppelkrise på Bali, med opprydningsarbeid i stor stil fra myndighetenes side. Dog er problemet fortsatt stort, og mye skylles opp fra havet.

Det er utfordrende å forklare ord som søppelhåndtering, internasjonal samhandling, kunnskap og bevissthet. Enklere er det for små skapninger å forstå at det vil være mer plast enn fisk i havet innen 2050. Spesielt ved bildebruk av sjødyr med magen full av plast.

For det handler ikke om at strender, veikanter og havet skal være innbydende for turister. Det handler om livet i sjøen, om enorme næringskjeder, miljøet og kloden i sin helhet. På eget initiativ har gutta boys derfor hatt et ønske om plukke søppel. Og slik har det blitt, flere dager…

I dag brukte vi 20 minutter. Plukket søppel i veikanten like ved villaen hvor vi bor over en strekning på cirka 50 meter. Her er resultatet!

Jeg skriver dette blogginnlegget på eget initiativ, men sammen med TufteWear. De har vist seg å være mer miljøbevisste enn jeg våget å håpe på, hvor ikke bare produksjon og materiale i produktene er så grønne som mulig, men også hele organisasjonen og utøvelsen er seriøst i sitt standpunkt. Kult at de faktisk er med på å gjøre en forskjell, foran og bak salg og markedsføring.  For de som ønsker seg et Tufteplagg får du 25% ved bruk av koden LarsZwww.tuftewear.no

Bruk hodet, vi har bare en klode!

– Lars Z, og Blekkulf

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *