Tynn og sexy på 1 2 3!

Udokumenterte snarveier til tynn midje, god form og et liv uten smerter.
Store lovnader – få eller ingen forskningsartikler.
Det er over alt!

Usikkerhet og negative tanker om eget vesen og utseende utnyttes. Med det som kan gi betydelige konsekvenser for enkeltindivid. Det provoserer meg!

Jeg skjønner at mange som har opplevd suksess og opplevd endring kan ønske dette for andre. Men det er ikke greit, heller ikke lov, å selge gråstein som gull. Det er en betydelig og viktig forskjell på egne erfaringer og evidensbasert forskning. Toppet med fullt kroppsfokus, skremselspropaganda og uetiske, urealistiske lovnader blir totalen ikke oppbyggende, men direkte ødeleggende for dem som velger å ta i mot. Eller kjøper, mener jeg.

Være seg å få sommerkroppen på 6 uker, bli strandklar på enkel diett, spise deg slank på 28 dager eller gå ned 15 kilo på 2 måneder som Lillian fra Hønefoss. Det loves ofte raske resultater og minimalt med egeninnsats. Det har jo funket for meg, så da fungerer det for deg også!

Realiteten er en helt annen. Endring krever betydelig egeninnsats og vil innebære en eller annen form for ubehag. Dersom det gikk av seg selv og var like enkelt som formidlet  i eksemplene over, ville samtlige sett like ut og verden ikke opplevd utfordringene forbundet med sykelig overvekt og inaktivitet. Mye som markedsføres, spesielt på Facebook og i andre sosiale medier, har ikke forskning å lene seg på. Det er ofte da individuelle eksempler presenteres gjennom før- og etterbilder eller solskinnshistorier om stor effekt.

Fra mitt perspektiv handler det om fysisk og psykisk helse. Hele mennesket. Over tid. Raske positive endringer vil ofte føre med seg like store, eller større, nedturer. Både fysisk og psykisk. Det er gøy å gå ned 15 kilo, men kjedelig å gå opp 17 i etterkant. Ikke bare er det kjedelig, men kan gå på motivasjonen løs for senere tiltak i samme gate. Å søke mange snarveier kan på sikt medføre stor oppgitthet og umulighetsfølelser, lav selvtillit og selvbilde.

Kropp er for mange blitt en måleenhet, som enkelt kan kobles mot prestasjon, vellykkethet og livskvalitet. Ikke minst kan det enkelt sammenlignes med andre, brukes for kategorisering og som samtaletema. Glorifisering og forherligelse av overvekt er en uting. Men det skal være mulig, og bør legges tilrette for, å kunne trives i egen kropp selv om den er stor. Med det som utgangspunkt vil det være betydelige lettere å ta tak i egen livsførsel og gjøre de endringene som oppleves viktige og riktige.

Kanskje er det mulig å flytte fokus og endre måleenhet? Bort fra kropp, vekt og centimetere. Ikke så mye hvordan den ser ut, men hva den er i stand til å gjøre. Hvordan vi faktisk har det i livet.

For det handler om deg.
Ditt liv.

Du må finne din vei. Det som fungerer i din livsituasjon. Sørg bare for å være kritisk til fristelser og snarveier – bruk tid. Legg stein på sein og anerkjenn de små endringene. De utgjør en langt større forskjell enn du skulle tro. På sikt danner de livet du ønsker i dag.

Søk mestringsopplevelser, ikke anerkjennelse.
Søk livet, ikke skyggesiden.

Sommeren er like om hjørnet. Selv med strandliv og lite klær – det er viktigere å ha det fint i livet, enn å lide seg til drømmekropp i juli og puste lettet ut i september. Helårskropp nevnes av noen som ideal, men fortsatt står kroppen i fokus. For meg klinger det bedre å være hverdagsmenneske.

Det er tross alt resultatet av drakreftene i hverdagen som fører deg dit du vil!

– Lars Z

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *