Tror jeg har blitt svindlet!

Jeg tror aldri jeg har vært dummere enn jeg var i dag! Jeg skjemmes, egentlig… Og nå er jeg livredd for at jeg i dette øyeblikk blir svindlet. Har et lite håp om at det hele er krisemaksimering, men hvem vet.

Jeg var akkurat ferdig med et 4 timer langt møte som omhandlet en betydelig endringsprosess i en bedrift. Godt fornøyd, muligens litt høy på meg selv og sliten i hodet. Så ringte telefonen. På skjermen stod det «Unavailable». Som evig optimist trodde jeg nok en gang det var en telefon fra Norsk Tipping med gratulasjoner og millionoverrekkelse, til tross for at jeg ikke tipper eller spiller lotto. Personen i andre enden presenterte seg med navn. På engelsk.

Varselbjellene slo ikke inn. Det kunne tross alt være han hadde noe gunstig å tilby!

– Have I reached Mr. Lars Zachariassen?
– Yes! (Mister Lars Zachariassen, det hørtes jo ganske fint ut)
– I’m calling you..
– I’ve got 1 minute! Where are you calling from and what is your agenda?
– I’m calling from a consulting firm based in Singapore, are you managing your company by your own?
– Yes.
– We want to help you with out with that. How much is your monthly billing to customers?

Det går opp for meg at dette er shady business og at jeg er en erkedust!! Legger på. Husker jeg har lest noe om svindlere som klipper sammen lydfiler slik de senere kan bruke dette som verbalt, bindene samtykke. Åpner Google og søker på: Ringer ja svindel, 361 000 treff. DRITT DRITT DRITT!!

Utdrag fra artikkel følger:
Når den oppringte personen så svarer «ja», har bedragerne fått din stemmesignatur. Denne kan brukes til å redigere sammen en falsk muntlig kontrakt med deg, opplyser FCC i en pressemelding.

Ifølge Independent utgir svindlerne seg for å ringe fra organisasjoner eller bedrifter som virker troverdige, og som tilbyr relevante tjenester for kunden. 

Jeg som alltid pleier å ha kontroll og være i forkant av slike ting. Som lukter lunta og er forsiktig! Det hører med til historien at jeg får en del telefoner fra utlandet fra ulikt hold, men ønske om samarbeid eller produktplassering. Først var jeg litt i villrede, kunne det virkelig stemme at dette var et svindelforsøk?

Sjekket umiddelbart telefonloggen for å se om det fantes muligheter for å spore innringeren. Til mitt store sjokk var det ingen nummer i samtaleloggen. Det var ingenting på telefonen min som kunne vise til at en telefonsamtale hadde funnet sted. Åpnet Messenger, skrev til en kompis med god peiling og spurte:

– Kan jeg ha blitt svindlet?
– Svarte du noen gang ja eller yes?
– Jepp!
– Da finnes det en mulighet for at du er blitt svindlet, ja!

ARGH!! Hva gjør jeg nå!?

Har skrevet ned hele hendelsesforløpet og tatt screenshot av telefonloggen for best mulig å klare gjenfortelle opplevelsen dersom det skulle bli nødvendig. Men bør jeg kontakte banken, politiet eller andre? Kan de ha hacket seg frem til personnummer, kartopplysninger eller annet?

Vet ikke helt hvorfor jeg skriver dette. Men kanskje finnes det noen der ute med en lignende opplevelse eller kunnskap på området. Om ikke annet kan du ta lærdom av min dumskap!

5 kommentarer

 1. Desirée Elise

  Æsj, så ekkelt :O

 2. Fått mange unavailable telefon iår. Svarer aldri på de. Kan være en kunde, men det tar jeg ikke sjansen på. I tillegg blir det mer og mer vanlige mobil nummer som ringer, som viser seg å også være svindel. Legger stort sett på hver gang og sender en sms til de som eier nummeret. Det er ille.

  1. Lars Zachariassen

   Det kan nok være lurt å være føre var, ja! Er det en ting som er sikker, er det at jeg har lært noe etter hendelsen 😉 På nettsidene dine sier du at også du lærer av feil, Arnt Johnny – så har vi i det minste én ting til felles!

   Finfin torsdag!

 3. Hei!
  Hvordan gikk dette? Moren min blir utsatt for samme typen telefoner til stadighet. Når et fremmed nummer ringer og spør om det er deg de snakker med så er det naturlig å si ja på automatikk. Kan svindlere virkelig bruke et «ja» til å gjøre noen som helst avtale gyldig? De har hverken kortinformasjon eller fødselsnummer. Det hadde vært komisk å sett noe slikt bli stilt foran en domstol, der svindlere skal ha deg til å betale. Må si det høres litt overdrevent ut, men hvem vet..

  1. Lars Zachariassen

   Hei Ma!

   For min del skjedde det aldri noe mer, selv om det hele var ganske enkelt. Det var flere personer som tok kontakt med meg som jobbet i bank og lignende. De kunne fortelle at i Norge er vi relativt trygge mot dette, ref. BankID og trygge, manuelle løsninger. I andre land er dette derimot en vanlig svindelform.

   Beklager sent svar. Håper mor din var like heldig som meg 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *