STOPP! Til kamp mot skjermen

Vi må våkne opp.
Kjempe.
Ta opp kampen med skjermen, før det er for sent!

Ungdommer bruker mindre tid med hverandre og mer tid foran skjerm. Over halvparten bruker mer enn tre timer daglig foran skjerm – utenom skoletid. Mobiltelefon, nettbrett og TV spiser 91 av 365 dager i året. Økningen er markant! Mest skremmende er det kanskje at det er direkte sammenheng mellom økt skjermtid og redusert møtetid med den virkelige verden. Satt opp mot problematikk som overvekt, inaktivitet og psykisk helse er det store bildet malt i dystre farger.

Vel finnes det lysglimt, men det sterkeste lyset skinner ut fra skjermer.
Sosiale medier blender oss.
Spiser oss.

Lek, rampestreker og ring på spring byttes ut med likes, LOL’s og selfies. Med filter, selvsagt. Fotball på løkka nedprioriteres for Snapchat, og besøket hos venninna kan like gjerne gjennomføres som videosamtale fra sofakroken. Med Paradis Hotell i reprise på TV i bakgrunnen er det to fluer i én smekk.

Når maten leveres på døra, mobiltelefonen vinner over det sosiale rom og helsa streiker… Da tenker jeg for første gang at ønsket om å finne liv i andre galakser ikke bare er spennende, men nødvendig. For hva om det finnes arter der ute som er i stand til å interaktere, uten bruk av skjerm? Som ser deg, smiler til deg og tar på deg.

Om ikke annet kunne vi gitt dem et forvarsel. En advarsel.

Det er ikke for sent, men noe på gjøres. Nå! Jeg kjenner deg ikke, men visst har du et ansvar! Det har vi alle. Overfor oss selv, barn og barnebarn. Et ansvar for å delta i formingen av samfunnet vi lever i. Selv slår jeg et slag for alt som skjer utendørs. For hverdagsaktivitet, lek, organisert og uorganisert aktivitet. For samhandling og samhold. For å kjede seg, utforske og selvlært risikoanalyse.

Mindre skjermbruk = mer kreativitet.
Mer kreativitet = mer aktivitet.
Mer aktivitet = mer samhandling.
Mer samhandling = større samhold.

Flere smil. Bedre liv.
God folkehelse.

Et tydelig nei. To skjermtimer, ikke tre. Vipps står 7 timer til rådighet hver uke.
Ut og lek.
Ut og lev.

– Lars Z

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *