Mine 8 beste friluftstips

Annonse – Hekta på tur

Vi bor i verdens vakreste land, med verdens vakreste natur. Vi har en turistforening som merker stier, bygger hytter og tilrettelegger for store friluftslivopplevelser. På sosiale medier har halvparten av alle brukere profilbilder fra Trolltunga, Lofoten eller Prekestolen. Men brukes naturen i det daglige?

Vår familie har blitt utfordret til å dra på overnattingstur med tarp i oktober. Sove ute, men uten telt og overdådig utstyr. Friluftslivet skal være enkelt, rimelig og inkluderende. Det skal være for alle, uten nødvendigvis å resultere i nye profilbilder.

Vi har vært en del på tur med barna. I dag er de ett, tre og fem år gamle. Det blir ofte noen tårer, pakketabber og nybegynnerfeil – men flest smil. Så lærer vi på veien. Her er våre beste tips til enkle, minnerike turer i naturen:

 1. Lave forventinger og små krav
  Barn mestrer ikke å sykle på første forsøk. Sett støttehjul på friluftsturen og aksepter at det følger med noen blåmerker i opptreningsfasen. Legg til rette for mestringsopplevelser for store og små; Korte avstander og god tid. Bruk naturen som lekeplass, ikke som transportetappe til leirbålet.
 1. Rask og god mat
  Sultne barn (og mammaer) gir større utfordring på tur enn gaupe og brunbjørn. Det tar tid å finne ved, lage bål og varme opp mat. Gjør det enkelt, forbered deler av maten hjemme og ha alltid noe på lur. Alt smaker bedre ute, men ta også med noe ekstra godt! Ferdig pannekakerøre i en drikkeflaske og popcorn i aluminiumsfolie til bålet er vinnere hos oss. Skyr yoghurt som fryses i forkant holder seg lenge og er helmaks om det trengs kjapt påfyll.
Pannekake- og eggerøre ferdig pakket på flaske. Boller med Nugatti på tube dersom blodsukkeret plutselig skulle bli lavt.
 1. Holde deg varm
  Å være kald på tur ødelegger det meste! Varme nok klær er viktig. Ull er innerst, mellom- og ytterlag. Gjerne fleece og noe som holder ute vind/regn ytterst. Bytt ut svette klær når du kommer til leirplassen, også boxeren, og ha alltid med ekstra skift. Pakk alt i poser! Er det plass i soveposen: legg morgendagens klær i enden av soveposen; enklere å holde varmen om natten og varme klær fra starten av dagen.
 1. Hold deg tør
  Blir du våt, blir du kald. Sjansene for at barna blir våte øker dramatisk om leirplassen legges i nærheten av et vann/elv/bekk. Det er ikke farlig å bli våt, men det blir fort krise om det ikke finnes tørre klær tilgjengelig. Vi har med ekstra sko og fullt skift, i tillegg til å bruke dress/regnklær som holder vannet ute.
 1. Sov søtt
  Friluftslivutstyr kan være dyrt, og mye kan du klare deg uten. Men ikke spar penger på liggeunderlag og sovepose. Selv om soveposen er god hjelper det lite om liggeunderlaget ikke isolerer, og motsatt. Sørg for at liggeunderlaget er tykt nok (minimum 5 cm. for voksne) og har god nok isolasjonsevne. Vi sverger til Exped Synmat 7 liggeunderlag og soveposen Warmpeace Viking 900 når temperaturen synker ned mot 0. Da sover vi minst like godt som hjemme i dobbelsenga! Og når vi først snakker om liggeunderlag: Genialt å bruke som sitteunderlag rundt leirbålet, eller som stol om du bruker noen kroner ekstra på Exped Chairkit. Stressless på på tur 😉
 1. Inkluder barna
  La barna ta del i innsanking av ved, oppfyring av bål, oppsett av telt, matlaging og alt annet. Lær de å bruke kniv og få opplevelsen av selv å mestre naturen.
 1. Ha respekt for vær og vind
  Sjekk værmeldingen i forkant. Dårlig vær trenger ikke gi dårligere opplevelser, men det må planlegges og gjennomføres annerledes. Er du i tvil om været er for dårlig, betyr det at været er for dårlig. Mye vind? Legg turen til skogen!
 1. Gjør det enkelt
  Friluftsliv handler ikke om distanse, høydemeter eller vekt på sekken. Det handler om opplevelser, samhold, lyder og lukter. Om å komme seg bort hjemmefra, gjøre noe annerledes og koble ut. Bruk hverdagen, kjør til leirplassen, sov én natt ute – det er ikke nødvendig å gå Norge på langs eller spise fjelltopper til frokost.

Oppsummert: Varm, tørr, mett!
Husker du dette, og holder deg til det i praksis, blir turen riktig så fin. Enten det er en ettermiddag i nærmiljøet eller ekspedisjon til Antarktisk.

For oss blir dette vår aller første tur med tarp. En slags videreutviklet presenning med gode festemuligheter som kan settes opp som gapahuk, tak over hengekøye eller annet. En tarp er langt rimeligere enn telt og betydelig enklere å frakte med seg. Se mer her om du ønsker. Vi har øvd på å sette den opp i stua og ser frem til å sove enda tettere på naturen enn tidligere. Spenningsnivået er riktignok høyere, for oktober på Jæren betyr ofte mye vind og regn!

Gutta er dog helt i ekstase. Vi har sovet i soveposer på stuegulvet de siste dagene. Med hodelykter som lyskilde og speiderkniver under puta. Sistnevnte var av naturlige årsaker og nødvendig dersom det skulle komme rev eller elg 🙂

Alt er pakket og klart. Nedenfor ser du alt vi har med oss, så slipper du å lage en pakkeliste selv. Nå venter vi bare på å finne en dag hvor været er akseptabelt, så drar vi på tuuuur!

Pakkeliste

 • Smokk
 • Bleier, våtservietter, dopapir
 • Ull, varme klær, luer
 • Klesskift
 • Ekstra poser
 • Liggeunderlag, anbefaler Exped Synmat 7, les mer her.
 • Sovepose, aldri kald med Warmpeace Viking 900, les mer her.
 • Exped Chairkit
 • Mat; pølser, pannekaker, bacon, mm.
 • Enkel snacks; sjokolade, popcorn, frossen Skyr
 • Stormkjøkken og brenner
 • Litt vin til kvelden
 • Smokk!!
 • Kniv, sag
 • Fyrstikker/lighter, litt ved
 • Førstehjelpssett, om elgen kommer.
 • Flasker
 • Tarp. Vår heter DD Hammocks, god plass til en familie på 5.
 • Apen, Musen, Løven
 • SMOKK
Pakk alt som kan bli vått i poser. Vanlige bæreposer holder i massevis.
Koseklutene. For utenom smokk kanskje det aller viktigste =P
Bli spennende å prøve ut tarp utenfor stua!
Har du en varm boblejakke? Ta den med!
Haha! Men det er akkurat slik det kjennes å ta på seg boblejakken første gang for sesongen, etter å ha hentet den frem fra boden. Nå kan høst- og vinterværet bare komme.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *