Følg treningsprogrammet! Eller?

Det er gledelig at mange er interesserte i treningsprogram, guider og oppskrifter på hvordan å nå ulike mål. Ganske naturlig, egentlig. For det er enkelt, motiverende og gir forventinger om at det er nøyaktig dette som skal til. Jeg liker også å kommet til dekket bord. Det betyr derimot ikke at jeg sluker maten rå!

For det finnes uendelig mange treningsprogram der ute. Noen er gratis, andre må du betale for. De lover deg personlige rekorder, de lover deg tidseffektiv trening og formtopping til årets store mål. De lover deg vektreduksjon og økt styrke. Og vet du hva, det funker! Ja, for slik er det med trening – det gjør deg i bedre form.

Betyr det at du ikke ville hatt bedre resultater med et annet program eller dersom du hadde planlagt treningen? Ikke nødvendigvis. De aller fleste programmene der ute er designet for å fungere for store mengder mennesker. Også løpeprogrammet jeg la ut i går. Jeg kjenner deg ikke, vet ikke hvordan livet ditt ser ut, hvordan du jobber, familiestatus, søvnstatus – totalbelastningen din utenom treningen er for meg helt ukjent. Ergo blir det ditt ansvar å tilpasse treningsprogrammet til ditt liv.

Den største faren med alle treningsprogram oppstår dersom du følger det! Altså, til punkt og prikke. Det gjelder også programmer laget individuelt til deg, av spesialister. Nøyaktig på samme vis som det gjelder programmer utviklet av landslagstrenere. For det finnes alt for mange, alt for flinke mennesker der ute. De supermotiverte påståtypene som trives med melkesyre til frokost, lunsj, middag og kvelds. Som følger programmet uansett. Jeg kjenner meg igjen, for det er lett å føle at en svikter opplegget, svikter seg selv og ikke gjør sitt beste. Med mindre alle dagene dine er like, du aldri blir syk, aldri jobber overtid og aldri sover dårlig – gjør endringer i programmet. Lytt til kroppen, og ta det på alvor!

Troen på ethvert treningsprogram og treningsmetoden er avgjørende for prestasjonen. Jo sterkere du tror på det, jo bedre kjenner du deg forberedt, jo bedre presterer du. Altså er det lurt å tro på programmet du velger – som igjen betyr at valg av program ikke bør væte tilfeldig. Det er lov å være kritisk; for i en verden hvor alle kan uttaler seg og gi råd om alt, kan også alle lage et treningsprogram.

Til syvende og sist har jeg egentlig troen på alle treningsprogram, gitt at de inneholder treningen. Så lenge du lytter til kroppen og tilpasser programmet til ditt liv. Mer trening = bedre form, til det eventuelt bikker over. Om du er påpasselig med å trene spesifikt rettet mot målet vil det være den avgjørende faktorene for prestasjonen, ikke om hver bidige økt er 100% optimalisert – det tilhører proffene.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *