Mobilnakke

I går snakket jeg med en bekjent som var deppa og rådvill fordi sønnen hadde fått diagnosen «mobilnakke». Når det er bare uker etter at NRK gikk ut med skremselspropaganda om samme tema i beste sendetid, tenker jeg at det er mitt ansvar å gi beskjed.

Barn og ungdom bli fortalt at de ved å bruke så mye tid på telefon og nettbrett, ved å se ned på dem, får vondt i nakken. Foreldre engster seg, barna blir urolige, helsepersonell trekker enkle årsakssammenhenger og media formidler informasjon ukritisk. Følgene av dette gir langt flere plager enn den faktiske mobilbruken. Forstår du hva det betyr?

For det finnes ingen grunn til at mobil- og nettbrettbruk skal gi flere nakkeproblemer enn lek med Lego og sjakkspilling. Har du hørt om Lesenakke i forbindelse med ny utgivelse av Jo Nesbø? Hva med Puslespillnakke? Eller den klassiske Leksenakken? Og alle kirurgene stakkars, med de vonde Kirurgnakkene sine.

Selvfølgelig er det mulig å få vondt i nakken ved bruk av mobiltelefon og nettbrett, om du bare er ekstrem nok i bruken. Slik er det med alt. Kroppen er skapt for variert bevegelse, så dersom du spiller sjakk 60 timer i strekk er sjansene store for at noe i kroppen blir ømt, stivt og ubehagelig. Belastningene ble for store. Som overtrening å regne. Det er ikke farlig, men ubehagelig.

Og den direkte sammenhengen mellom nakkesmerter og mobilbruk? Det er ingen sammenheng mellom nakkeproblemer og mobiltelefonbruk hos barn.

Skjermtid, hvor mye tid barn og ungdom bruker foran skjermer, er en helt annen diskusjon. Det er lett å forstå at noen faller for fristelsen med å skremme barna bort fra skjermene, mens det oppfordres til lekselesing og «intellektuelle» leker. Bare vær klar over det, at dersom du skremmer med Mobilnakke er sjansene store for at mottakeren tror deg. Da har ballen allerede begynt å rulle. Vi har alle et ansvar på hva vi formidler, enten det er som foreldre, helsepersonell eller NRK-ansatt.

Vil du lese mer, se gjerne blogginnlegget til Lennart Bentsen om temaet. For meg er det dags for en løpetur. Om jeg tør å trosse farene for Løperkne, vel og merke 🙂

God kveld!

Lars

1 kommentar

  1. Mobilnakke er et reelt problem. Teknologi tvinger oss inn i utrolig dårlig stillinger, pc, ipad, til og med løpeklokken. Jeg fikk en email fra verdens#8 i 24-timer løp som har fått erm skadde fra sin Garmin 920XT. (han løp 253km! på 24t). Vi må finne løsninger som motvirker dette.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *