Intensitet, totalbelastning og sykdom

I går skrev jeg innlegget; «Immunforsvar (29) funnet død«. Tre barn pågrepet!». Grunnen var at jeg fikk en henvendelse på Facebook fra en fortvilet småbarnspappa. Superglad i kidsa sine, men lei av å hele tiden ble syk som følge av barnehagebaselusker. Vanskelig å planlegge trening, vanskelig å gjennomføre trening og lite kontinuitet. Og for å si det slik, jeg tror det er flere enn meg som kjenner seg igjen.

Uansett grunn, vi blir syke fra tid til annen. Noen mer enn andre – slik er det bare. Og noen perioder i livet gjør oss mer sårbare, mer utsatte. Som for eksempel når barna kommer til verden og begynner i barnehagen. Selv sliter jeg med stadig tilbakevendende luftveisproblemer som trenger antibiotikabehandling. Det betyr at treningen må reduseres i mengde og intensitet, noe som igjen fører til at jeg får følelsen av å ligge bakpå. Følelsen av å ligge bakpå gir næring til følelsen av å ha dårlig tid, som drar med seg følelsen av å stille dårlig forberedt. Å stille dårlig forberedt er kjedelig, så da blir tiltak iverksatt for å unngå dette. Og disse tiltakene er stort sett mye og hard trening. Ja selvsagt, jeg har jo mengder med trening å ta igjen.

Problemet er bare at det er lett å havne i en ond sirkel. For ved å ta igjen tapt trening øker sjansene for at totalbelastningen blir for stor betraktelig, og da går det ikke lenge før nye sykdomsperioder og antibiotikakurer banker på døra igjen. Det er hele poenget – totalbelastningen! For livene våre fører med seg belastninger og det avgjør også hvordan vi responderer på treningen. Bikker det over, da blir vi syke. Eller slitne. Eller slutter å oppleve fremgang. Ser ikke gleden i de samme tingene som før.

Illustrasjon: Øyvind Sandbakk

Det er en kjent sak at veldig mange trener alt for hardt. Nylig hørte jeg landslagssjefen i triatlon fortelle at deres toppidrettsutøvere trente nærmere 90% i sone 1. Nitti prosent, altså! Nå må dette skaleres ned for å gjelde Ola Nordman, men det gir uansett en god pekepinn på intensitetsstyring og totalbelastning for de beste. Og de knallharde intervallene du trener? Vel, de beste holder seg stort sett i sone 3.

Ergo: Lite og ofte er bedre enn sjeldent og mye – kontinuitet er nøkkelen om god form er målet! Og intensiteten, den må jevnt over ned for de fleste. Mitt beste tips er altså å stoppe litt opp, løfte blikket og se på livet og deg selv i sin helhet: treningen må legges opp etter de andre parametrene i livet, for tar vi ikke disse med i regnestykket, blir sluttsummen neppe positiv.

Ellers er det de mer generelle tipsene som går igjen hva gjelder å holde seg frisk. Lege Lars Kolsrud ved Olympiatoppen lister opp følgende 6 punkter:

  1. Ernæring
  2. Søvn
  3. Bekledning
  4. Hygiene
  5. Restitusjon
  6. Annet

Les mer inngående rundt punktene her, samt hvordan Olympiatoppen stiller seg til smittsommesykdommer, sykdom i laget/gruppa og hvordan begrense formtapet ved sykdom.

Ut over nevnte tips gjelder følgende om du har barn/barnehagebarn:

  • Innse at barnet vil bli sykt.
  • Hold syke barn hjemme fra barnehagen.
  • Ikke send barnet for tidlig i barnehagen ved sykdom.
  • Og som repetisjon: håndvask og gode klær funker!

Karantenetiden kjennes lang ved omgangssyken, men sender du barna i barnehagen før 48 timer har gått siden siste episode – ja, da er du en del av problemet!

Foto: Private Barnehagers Landsforening

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *