Æsj, så feit!

Jeg elsker jobben min! Rehabilitering og livsstilsendring – hjelpe folk til å hjelpe seg selv, nøyaktig dit de selv ønsker. Flere diagnosegrupper, deriblant sykelig overvekt. Og nettopp overvekt er mest spennende, mest utfordrende.

Jeg spurte en gang en gruppe på 15 etter en knallhard uteøkt om de var fornøyd med egen innsats. Det var de! Så spurte jeg om de kunne tenke seg å fortsette med denne typen trening etter at rehabiliteringsoppholdet var ferdig. Det ville de også! Da spurte jeg hvor mange som ikke kom til å trene slik, på grunn av at andre ville se på dem og tenke nedlatende ting. Over halvparten rakk opp hånda.

Halvparten ville altså ikke trene utendørs i frykt for tilfeldig forbipasserendes blikk og tanker. Svært mange går ikke på treningsstudio av samme grunn. Langt mindre deltar på et sykkelløp, mosjonistløp eller marsjer – der er jo folkene enda sprekere og tenker enda verre ting om meg, som er så tjukk, utrent og ikke har fancy utstyr!

Det er så utrolig synd! Fordi det er så utrolig feil! Fordi det kun skaper tapere! Ingen tjener på å tenke slik, får det bedre av å tenke slik, eller blir i bedre form av å tenke slik. Og for et dystert syn på medmenneskene våre! Hvor ofte går du rundt og tenker: Æsj, se på han feite mannen der som trener! Han burde trent i skjul, for det der vil ikke jeg se på. Hvor ofte tenker du generelt negativt om mennesker som gjør gode handlinger, tar tak eller gjør så godt de kan? 

Stort sett tror jeg ikke vi tenker så mye på andre i det hele tatt, nettopp fordi vi har nok med oss selv. Når jeg kommer ut av butikken husker jeg ikke hva folk hadde på seg, om jeg møtte noen tynne eller tykke mennesker, om noen hadde stygge sko eller ikke hadde pyntet seg på håret. På samme vis tenker de færreste noe om de ser noen trene, uansett størrelse, fart eller form. Og de som faktisk tenker noe, ja – de vet du faktisk ikke hva tenker! Du aner ikke! For du er ikke tankeleser… Ingen er det! Derfor trenger vi heller ikke bruke energien på det.

Og skal du bruke energien på det, da må du nesten gå bort til vedkommende å spørre hva de tenker om deg. Gjør du det garanterer jeg deg at svaret er alt annet enn negativt.
Jeg er imponert! Så god du er som er ute og trener! Tenk om flere hadde gjort som deg! Jeg burde også trent – skulle ønske jeg var vært like flink som deg!

Foto: Even Rotevatn

5 kommentarer

 1. Tonje Romarheim

  Flotte ord og en flott side. Her kommer eg inn for å lese mer.

  1. Lars Zachariassen

   Så gøy, Tonje!

   Står i det minste inne for det jeg presenterer. Genuint opptatt av folkehelse og senke terskler for deltakelse 🙂 Samt forhåpentligvis vise at den grå hverdagen har langt flere lysglimt enn vi ofte oppfatter!

   Hjertelig takk!

 2. Tusen takk for et veldig bra innlegg Lars. ?Jeg har veid 100 kg mer enn jeg gjør nå og hva folk faktisk får seg til å SI, BLIKK osv er ganske jævlig. Når jeg begynte trene på Elixia av alle steder fikk jeg MANGE blikk, så folk hviske og peke. Man har VELDIG lyst til å drite i treninga og komme seg hjem i sin safe sone. MEN jeg har heldigvis en stahet, så jeg fortsatte og ga faen i de sneversynte og tydeligvis jævlig lite smarte folka som kom med kommentarer og dømmende blikk. Burde man ikke heller OPPMUNTRE store mennesker til å trene mer, ved å holde kjeft om man ikke har noe hyggelig å si. Bruke blikket på treningsapparatet istedet for oss som ikke er innen for deres A4kropp. Hva enn det måtte være. Jeg har faktisk snakket til en som glante veldig og forfulgte meg på senteret. Hun ble bare stum. Så det sier sitt. Så til alle dere som har noen kg for mye; GI FAEN! Det er DIN kropp, DIN helse og DITT liv. Gjør det som er best for DEG! ❤ Til deg som kommenterer folk som ikke er perfekt i dine øyne; SHUT UP! Du har INGEN anelse om HVORFOR det mennesket du kommenterer er overvektig. Det er MANGE grunner til det, men at du sier stygge ting eller gir stygge blikk gjør IKKE at den personen går ned i vekt. Tvert i mot. Dette ble en lang kommentar. ?

  1. Lars Zachariassen

   Bare gøy med lange kommentarer, Christine! Det viser engasjementet ditt, at dette virkelig betyr noe. Og samtidig at det har gjort veldig, veldig vont.

   Jeg er imponert over deg, det du har gjort og det du gjør. Garantert til stor inspirasjon for andre 🙂 Tusen takk for peptalken! Signerer den!

 3. Nathalia

  Så utrolig bra skrevet!
  Etter 2 svangerskap på 2 år, hadde jeg gått opp rundt 20 kg og i tillegg gikk vekta mere opp når jeg fikk lavstoffskifte etter siste svangerskap! Så sliter med å gå med i vekt! Har fått så utrolig masse blikk og folk snakker! Men da tenker jeg hva er vitsi, jeg gjør jo dette for å bli bedre i form og gå ned i vekt! Nå jeg endelig greid å gått ned 10 kg, så nå er det bare 15 igjen! Selvom jeg ikke er tynn lengre er jeg stolt av magen min, for den har gitt meg 2 nydelig og velskapte jenter ❤

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *