Kognitiv terapi

Gårsdagens innlegg om overvekt og hvordan tanker om andres tanker kan redusere livsutfoldelse, engasjerte mange! Veldig mange, faktisk. Og det er gøy! Overvekt er kanskje en fellesnevner, men jeg tror det er tankene som er den faktiske roten til engasjementet.

Vi tenker mye. Og tankenes kraft er stor! For hver tanke gir en følelse, og det er følelsene våre som avgjør hvordan vi har det. Fine og oppmuntrende tanker gir glede og vi kjenner oss fornøyde, mens slemme og negative tanker gir tilsvarende dårlige følelser. Når vi vet at tankene våre ofte er selvkritiske, harde og direkte ufine, resulterer det i følelser som ikke er morsomme å kjenne på. Følelser som gjør at hverdagen, eller deler av hverdagen, ikke blir så god som den kunne ha blitt.

Foto: WebPsykologen.no

Vi tenker så mye og ofte, at vi ikke alltid vet at vi tenker! De svirrer og går i bakgrunnen på autopilot, likevel gir disse tankene vi ikke legger merke til gode eller dårlige følelser. Vi formes fra vi er små og får tydelige mønstre – noen er mer positive enn andre. For slik er det også med tankene: Vi blir flinke på det vi trener på! Tenker du ofte negativt blir du flink til å tenke negativt. Det betyr at de negative tankene kommer raskere og mer naturlig, et mønster eller en sirkel det kan være utfordrende å komme ut av. Som om du alltid skulle se verden gjennom et mørkere brilleglass, leve i en verden hvor ting er litt mørkere. Litt tristere.

De andre trener mer enn meg! De er i bedre form enn meg! Alle ser på meg! De tenker jeg ser feit ut! Overarmene mine dingler og folk synes de ser ekle ut! De liker ikke maten jeg har laget selv om de sier den er god. Jeg får aldri til noe! Du lyver når du sier at kjolen sitter fint på. Disse skoene er ikke freshe nok til å dra på fellestrening med, de andre kommer til å tenke jeg har dårlig råd. Forsøket på livsstilsendring kommer ikke til å fungere denne gangen heller! De liker meg egentlig ikke! Sjefen er nok ikke så fornøyd med meg som han gir uttrykk for likevel.

Husk kjære deg; En tanke er bare en tanke! Det er ikke fakta. Det stemmer ikke! I det minste må du sjekke ut om det stemmer, før du tar sorgene på forskudd og blir sittende med en dårlig følelse. Å ha det kjipt i hverdagen på bakgrunn av tanker som ikke er reelle er fryktelig, fryktelig dumt. Dog er det et stort samfunnsproblem. Hvorfor er vi så snille når vi prater til andre, men slemme når vi snakker til oss selv?

Typiske tankefeller er:

Enten/eller-tenkning er å si at noe enten er godt eller dårlig, rett eller galt: Får jeg ikke dette til, er jeg helt mislykket, Hvis det ikke går nå, vil jeg aldri noensinne greie det.

Katastrofetenkning er å ta for gitt at det vil skje noe negativt, eller at det kommer til å gå galt uten å vurdere andre muligheter: Jeg mister pusten! Jeg dummer meg ut! Jeg blir aldri i god form!

Følelsestenkning er å konkludere ut fra følelser alene: Hvis jeg føler sånn, så er det sånn, Jeg har skyldfølelse, jeg må ha gjort noe galt, Jeg føler at det er håpløst, så det er ingen vits å gjøre noe.

Personliggjøring er å gi seg selv skylden for noe en ikke kan noe for.

Stempling er å sette merkelapper på seg selv eller andre: Jeg er en taper. Du er en idiot.

Forstørrelse og forminskning innebærer å overdrive det negative og gjøre det positive mindre: Det skulle bare mangle, alle greier jo dette, Hun roser meg bare for å være hyggelig, De sier det bare for å trøste meg.

Tankelesning er å anta at man vet hva andre tenker om en selv: Jeg ser at de ikke liker meg, Alle ser at jeg er nervøs.

Overgeneralisering er når en enkel hendelse fører til en bastant konklusjon, hendelsen oppleves som et evig mønster av nederlag: Det gikk ikke, altså er jeg en total fiasko, Nå er hele kvelden ødelagt.

Kjenner du deg igjen i noen av disse? Det tror jeg vi alle gjør, men noen mer og oftere enn andre. Gjennom en kognitiv tilnærming kan du trene deg til å legge merke til når endringer i stemningsleiet skjer og få frem en mer balansert og nyansert tenkning rundt situasjonen du er i. Ved å stille deg selv gode spørsmål og sjekke ut validiteten til tanken, Stemmer det jeg tenker nå?, er det mulig å finne alternative og hyggeligere tanker. Tanker som gir hyggeligere følelser. Tanker som gir en hyggeligere hverdag. Se eksempel i modellen.

Av Tone Braathen

Tpiske tankefeller hentet hos Norsk Forening for Kognitiv Terapi. Sjekk gjerne ut deres nettsider for mer informasjon i samme gate.

2 kommentarer

 1. Veldig bra innlegg! Jeg har en stund vurdert om jeg skal være med på stavanger triatlon, men har ikke meldt meg på enda. Jeg har aldri deltatt i triatlon før og oppladningen til konkurransen vil være en periode med eksamenslesing, hvilket ikke er helt optimalt. Jeg er rett og slett redd for å bli fraløpt og å komme sist. Men etter å ha lest innlegget dit kom jeg til å tenke på om det gjør noe da? Kommer jeg sist, så gjør jeg det. Jeg kommer jo ikke i mål hvis jeg ikke prøver, eller hva? Så nå er sannsynligheten for at jeg tør å melde meg på litt større enn i ste 🙂 Fortsatt god helg! Hilsen Stine

  1. Lars Zachariassen

   Fantastisk, Stine!

   Nå håper jeg du allerede er påmeldt! Er du det? Om ikke er det bare én ting å gjøre 😉 For det er som du sier; Spiller ingen rolle om du er sist! Absolutt ingen! Jeg heier på deg. Gi meg et lite pip når påmeldingen er unnagjort!

   PS. Har hatt problemer med kommentarfeltet, så har dessverre ikke sett denne før nå. Beklager sent svar!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *