Ikke lytt til kroppen!

I mitt daglige virke er jeg i kontakt med mange mennesker som er motiverte for å gjøre et godt stykke endringsarbeid: Få tilbake overskuddet, spise sunnere, gå ned i vekt, trene mer…

Mange av dem forteller at de blir rådet av helsepersonell til å lytte til kroppen. Som en kroppslig dialog som skal sørge for optimal balanse mellom belastning og hvile. For slik er det, at det aller meste dreier seg om balanse. Ofte blir det enten for mye eller for lite – og gjerne for konsentrert over kortere perioder.

Men hva betyr det egentlig å lytte til kroppen?

Jeg opplever at det er svært individuell hvor høyt kropper skriker og hvor godt ører lytter. Noen ganger sitter de høyintensive ørene på feil kropp – hvor hvert minste ubehag får stort fokus og således begrenser hverdagslige sysler.  Eller så er det omvendt; at ørene er døve og kroppen ikke blir hørt. Da presses gjerne kroppen til det ytterste, faresignal registreres ikke og totalbelastningen blir for stor.

Ukjent opphav.

Det gjorde inntrykk på meg da jeg hørte om barnekreftoverleveren som hadde gjennom sykdomsperioden i ungdomsårene blitt oppfordret til å lytte til kroppen. Det provosert henne nemlig kraftig. For hun var ikke kroppen sin – den var et fengsel. Ved å lytte til kroppen ville hun aldri ha tatt en utdannelse, aldri ha fått seg jobb og aldri ha stiftet familie. I dag er hun både glad og takknemlig for at hun ikke lyttet til kroppen som hun ble rådført til. Og slik er det nok, at dersom du bare lytter nok, vil du alltid finne noe som er ubehagelig. Noe som gjør at treninger eller aktiviteter lettere skippes med god samvittighet.

Når helsepersonell oppfordrer til å lytte til kroppen er det ofte et forsøk på å ansvarliggjøre. Et ansvar du ikke kommer unna. For kroppen er din, du står i forsetet. Du er pilot, kaptein og sjef! En rolle det tar tid å lære seg. En rolle som krever prøving og feiling – men ikke minst et ønske om å lære. Et ønske om å gjøre deg selv godt.

Dersom du skal lytte til kroppen; sørg for at du gjør det skikkelig! Ta det som en oppdagelsesreise, hvor det er en styrke å kjenne ytterpunktene. Vi klarer ofte mer enn vi tror. Og legg merke til at det også er mulig å lytte til det friske og normale ved kroppen din. At den virker er i seg selv et underverk!

Foto: Chris Yaham

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *