Hjelp meg!

Har du noen gang ønsket å få hjelp til noe? Har du noen gang spurt om hjelp?
Har du noen gang hjulpet noen?

Hjelp har vært et hyppig tilbakevendende tema i mine møter med mennesker. Et tema som er vanskelig, berører mange og skaper stort engasjement. Bare så det er nevnt: ikke et eneste menneske går gjennom livet uten behov for hjelp. Behovet varierer selvsagt, og ikke minst hvor terskelen går for opplevd hjelpebehov. For ikke å snakke om hvordan vi uttrykker oss i hjelpetrengende situasjoner.

Jeg skriver dette fordi jeg møtte en mann som så gjerne ønsket hjelp fra sin nærmeste familie. Han var trist, lei og nedstemt. Livet var tungt og han opplevde å stå helt alene. Han mot verden! Men han ønsket hjelp. Ønsket at noen skulle bry seg. Ønske at noen skulle vise omtanke og kjærlighet.

Har du spurt om hjelp?
Nei.
Har du antydet på noe vis at du ønsker hjelp?
Egentlig ikke.

Altså er det ikke blitt uttrykt med ord eller kroppsspråk at det finnes et ønske om hjelp. Ingen hjelpetrengende signaler har gått ut.

Foto: Laura Malcom

Vet de hvordan du egentlig har det?
Kanskje ikke. Jeg pynter alltid litt på sannheten.
Hva mener du?
Jeg prøver å fremstå som at alt er fint.
Hvordan gjør du det?
Sier at alt er bra, smiler og tuller og sånn.

De fleste av oss har mange masker vi bruker i hverdagen. Problemet oppstår først når avstanden på maskens og realitetens karakter blir for stor.

Har familien noen gang spurt deg om du vil ha hjelp?
Tidligere spurte de hele tiden.
Når spurte de sist?
For 3 uker siden, kanskje?
Hva svarte du når de spurte om du ville ha hjelp?
Nei.
Hvorfor?
Vet ikke.

Jeg tror at mange har det slik, og at det gjenspeiler seg i mange situasjoner. Du ønsker hjelp, men sender ikke ut noen signaler om det til aktuelle hjelpere. De som kan hjelpe har spurt flere ganger, men du har sagt nei. For dem oppleves det som at du ikke ønsker hjelp, eller at de grunnet omsorg tenker at de skal gi deg litt tid. Gi deg en pause fra maset om hjelp. Gjøre det de opplever er best for deg.

Altså: Du vil ha hjelp og hjelperen vil hjelpe – dog skjer det ikke en dritt. Hvorfor?
Det er nok flere grunner. Men vi er stolte, ønsker å være i kontroll selv, vil ikke vise sårbarhet, blir flaue og kjenner oss mislykket. Ubegrunnede tanker som ikke stemmer. Som ikke er fakta!

For om alle som trenger hjelp er mislykkede – så er alle mislykkede!

Du er ikke mislykket!
Spør om hjelp.
Og fortell hvordan du har det.

Foto: Ukjent opphav.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *