Skapt for bevegelse!

Reklame; teksten er skrevet i samarbeid med Reima for å skape fokus på barn og bevegelse.

Genmaterialet har ikke endret seg de siste 40 000 årene. Det betyr at vi alle er skapt som jegere og sankere – skapt for bevegelse. Men kravene og livsstilen er ikke hva det en gang var.

For hvor våre forfedre tidligere jaktet uten våpen og løp dyr i senk, kan vi nå klikke hjem ønskede dagligvarer på telefonen og få dem levert på døra samme dag. Hvor det tidligere ble brukt uker, måneder og millioner av kilokalorier på å komme seg fra A til B, er det nå unnagjort på få minutter. Maskiner tar over og oppgavene endres. Livet anno 2017 krever ingen fysiske kraftanstrengelser for å lykkes, for å ha det godt eller for å overleve. Alt blir enklere og mer tilrettelagt.

Vi er skapt for bevegelse. Og i bevegelse ligger også leken. Men vi har sluttet å bevege oss. Og vi har sluttet å leke.
Det trengs jo ikke lenger…

Arne Næss ble på et tidspunkt spurt om hvorfor han hadde begynt å klatre. Han svarte at: Det er ikke jeg som har begynt å klatre, det er du som har sluttet…

Nettopp! Jeg er livredd for at vi passifiseres stadig tidligere. At barn, mine barn, ikke skal få muligheten til å utfolde seg i fri lek. At de ikke skal få muligheten til å bevege seg fritt, falle, slå hull i hodet og lære. Det er bra at de blir passet godt på, men det kan bikke over. Som når trær sages ned fordi noen kan falle ned om de prøver klatre. Eller når foreldrenes barneoppdragelse måles per bordskikkvaner og lydnivå, fremfor lek, aktivitet og samhold.

Tiden brukt foran skjerm blant Norske barn øker i takt med forskning som fraråder dette. Stadig mer skjermtid, mer inaktivitet, mer overvekt og flere med motoriske problemer.

Jeg, som pappa og fysioterapeut, skjønner at det blir slik. Selvsagt gjør jeg det, for hverdagen kan være hinsides hektisk. Hinsides tøff. Da oppleves det ofte enklere å være inne, skru på TV’en og finne frem litt chipsrester fra lørdagen. Og jammen, det lov en gang i blant. Men jeg vet at mindre enkle valg kan gi større opplevelser og større gleder. En liten påkledningskamp, tørke eventuelle tårer, komme seg ut en halvtime eller time på ettermiddagen – det gjør så godt!

Barn i bevegelse gir normal vekst og utvikling – bedre helse som voksen. Det er jo fint, men fokuset må være på opplevelsene! Alt forsterkes ute i aktivitet: Å være sammen, utfordre seg sammen, lære sammen. Møte motgang og oppleve mestring sammen. Utforske, pushe grenser, le og gråte sammen. Ikke slutte å klatre sammen!

Rett og slett ha det gøy. For bevegelse er gøy! Dessuten smaker kakao best ute!
Og om alt går i dass, for det hender jo, ja – så er det sabla herlig å komme inn igjen 🙂

Reima utfordrer barn over hele verden til å bevege seg 1 000 000 timer – bli med du også! Registrer ditt barns timer med aktivitet her, så kan du vinne ukentlig premier og en familiereise til Ruka i finske Lappland!

PS. Hinderløype i stua og renne på madrass ned trappa er også en favoritt!
PSS. Skorter det på kreativiteten er Google en god venn som brukes hyppig her i huset: Uteaktiviteter for barn

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *