14 tips til livsstilsendring

Noen vil endre mye, andre lite og noen alt – men de fleste vil, av en eller annen grunn, endre noe. Trene mer, spise sunnere, ha mer overskudd… Jeg får mange spennende meldinger og mailer fra folk som ønsker tips og råd. Fra folk som vil fortelle sin historie. Jeg lytter og svarer gjerne, men har forsøkt å lage en form for oppsummering.

Forhåpentligvis kan dette være til hjelp for flere. Det er like enkelt som det er vanskelig. Og til syvende sist handler det om deg, ditt liv. Da må du også gjøre det som fungerer for deg.

Her er noen av mine tips til å lykkes med varig livsstilsendring!

  1. Gjør noe annerledes!
    Har du forsøkt å gjøre livsstilsendringer tidligere uten å lykkes? Sørg for at tiltakene er annerledes denne gang.
  1. Sett deg mål du virkelig bryr deg om!
    Som du kjenner i magen når du uttaler høyt. Mål som er på verdinivå. Som gjør det 100% tydelig for deg hvorfor du ønsker endring. I tillegg; finn deg mange, mange delmål.
  1. Ikke gå ut for hardt! En liten endring gir enorme resultat i det lange løp.
    Se for deg at du skal ut å gå tur, rett fremover i 15 år. Dersom du endrer kursen med bare noen få centimeter fra start, ja – så ender du opp to vidt forskjellige steder. Ergo; gjør du en minimal endring i hverdagen din nå, og opprettholder den over lang tid, får det store konsekvenser for hvor du er om 15 år.
  1. Trening og kosthold, der er ikke enten eller!
    Mange trener enten mye eller ingenting. Spiser bare sunn mat eller driter i alt… Slutt med det! Litt er bedre enn ingenting, og å spise én chipspose i uka er dobbelt så godt som de to du spiste tidligere. Anerkjenn den positive endringen og drit i forskjellen mellom deg og den superaktive og supersunne naboen.
  1. Den beste treningen er den som blir gjennomført!
    Ja, for om du lurte; så gir de to turene du faktisk går større helseeffekt enn de 5 treningsøktene du hadde planlagt. Legg opp et løp som resulterer i at fysisk aktivitet og trening blir gjennomført.
  1. Finn motivasjon i andre former enn dårlig samvittighet!
    Gjør et arbeid for å unngå den dårlige samvittigheten. Den er lite konstruktiv og fører ingenting godt med seg. Drit i hele greia!
  1. Du er deg selv – så vær deg selv!
    Gjør det som fungerer for deg, i ditt liv og for de du har rundt deg. Generelle treningsprogram og felles mål, eller andre sine treningsregimer fungerer nødvendigvis ikke for deg – gjør tilpasninger basert på ditt utgangspunkt og alt i din sfære.
Mye av min aktivitet og en del av min trening, skjer sammen med barna. På sykkeltur eller med en av dem sovende i vogn.
  1. Sammenlign med deg selv, der du var når du startet!
    Ikke bry deg så mye om hva alle andre gjør. Så lenge du gjør litt mer enn du gjorde er det godt nok. Nei vent, det er ikke bare godt nok, det er faktisk kjempabra! Du er flink! Og stopp opp i blant og se på veien du har tilbakelagt, kontra å alltid se fremover mot neste mål. Det er lett å bli blind på egen endring, så ikke glem hvor du kommer fra.
  1. Gjør det enkelt!
    Det du tror fungerer, det fungerer. Dyrt treningsutstyr og fancy, nymotens treningsøvelser – ikke nødvendig, kun et alternativt til den gode, gammeldagse joggeturen.
  1. Finn riktig aktivitet!
    Velg en aktivitet du trives med, eventuelt mistrives mindre med. Kanskje må du prøve flere typer aktiviteter før du treffer din drømmeform for bevegelse, men tro meg – det er verdt letingen.
  2. Ikke forvent at det kun er gøy!
    Instagram lyver; ikke alle som trener elsker det til enhver tid og smiler seg gjennom hver eneste økt. Det vil tidvis handle om gjennomføringskraft og stå-på-vilje. Gleden kommer snikende etter hvert, hånd i hånd med mestringsopplevelsene.
  1. Motgang kommer – vær i forkant!
    Det eneste som er 100% sikkert i livet og under en endringsprosess er at det kommer humper i veien. Tenk gjennom fallgruvene dine og ha strategier liggende klar når du møter motgang.
  1. Du faller ikke av hesten!
    Når du ikke følger planen, går på en overspisningssmell eller ting går galt – null stress! Lær noe av det å begynn der du slapp. Når barna våre får mer enn 4 forsøk på å lære seg å gå, må du gi deg selv mer enn 4 sjanser til å tilegne deg en ny livsførsel.
  1. Gjør det sammen!
    Involver andre i prosjektet ditt, i livsstilen din, treningen og tankene dine. Å være sammen gjør det mer forpliktene, nedturene blir mindre og oppturene større.
  1. Vær snill med deg selv!
    Si de samme tingene til deg selv underveis som du hadde sagt til en god venn i samme endringsprosess. Selvskryt er ikke bare lov, men bra! Du er rett og slett drita god, du!Og vet du hva?
    Jeg heier på deg. Sånn skikkelig! <3

– Lars Z

Hadde vært deilig om skoene gjorde jobben for meg, men slik er det nå en gang ikke…

1 kommentar

  1. The egine manqgement unit, oor EU, is considered probably the most highly
    effective pc in most vehicles. http://mercurycomputerspecs.com

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *