Drikke og næring under trening og konkurranse

/Annonse – Camelbak/

Løping for meg er frihet. Alenetid med tankene. Meditasjon og natur. Men tidvis også en flukt – et pusterom. Komme meg bort fra noe irriterende, tungt eller vanskelig. Kjenne at jeg lever, at kroppen fungerer.

Èn gang i uka løper jeg langt. Stort sett mellom 17 og 25 kilometer. Med tidvis musikk på ørene, ofte litt medbrakt mat og vann. Telefonen er med etter avtale med kona om uhellet skulle være ute. Og i uhellskategorien nevner jeg også 6 flak dopapir som nødvendig medbrakt, etter en tidligere opplevd «situasjon».

Optimal ernæring og væskeinntak i forbindelse med trening og konkurranser er et svært diskutert tema. Forskningen Olympiatoppen støtter seg på forteller at trening over 1 time bør inkludere tilførsel av energi, mens væsketapet bør erstattes etter 30 minutter for å unngå prestasjonstap. For meg er prestasjonstap et nøkkelord, med en tanke om at prestasjon ikke veier tyngst for alle. Opplevelsen derimot – den er viktig. Og med vissheten om hva for lite næring og væske gjør med opplevelsen, kan dette være grei lesing for de fleste.

Det er mange faktorer som påvirker viktigheten av påfyll. Være seg eksempelvis intensitet, varighet, temperatur og den aktive sin vekt. Den objektive følelsen av, eller redselen for å gå «tom», er heller ikke til å kimse av…

Jeg legger ofte opp løpet slik, som også samsvarer med nevnte forskning:

Treningsøkter kortere enn 90 minutter: Kun vann om jeg har det til rådighet, om ikke går det også fint.
Konkurranser kortere enn 90 minutter: Kun væske, men sportsdrikke for å sikre inntak også av karbohydrater primært. Lite og ofte!

Treningsøkter over 90 minutter: Vann i vesten/sekken + hjemmelaget energisnacks. Man tager hva man haver; alt fra en moden banan til eventuelle rester av lørdagsgodtet. Marsipankuler var en favoritt fra desember til mars, da julebakingen hadde tatt overhånd!
Konkurranser lenger enn 90 minutter: Vann + gels. Er varigheten over 2,5 til 3 timer – og da også intensiteten lavere, er det enklere og mer behagelig å tygge litt energibarer. Min kropp trenger i det minste noe fast føde for å unngå kvalme og styr med magen. I prinsippet kan barer selvsagt erstattes av rosiner, boller eller andre ting fra skapet. Lite og ofte!

Karbohydratinntaket bør være 30-60 gram per time og starte tidlig, gjerne i løpet av de første 30 minuttene, for deretter hvert 15-20 minutt. For store doser gir fort magekrøll. For de mest interesserte kan du lese mer her.

Jeg har testet mange ulike sekker og vester, men det siste året brukt Camelbak av ulike slag. På langturer stort sett vester med kun plass til mest nødvendig, mens på vei til jobb eller møter må jeg ha plass til bærbar PC, briller og et skift. Deo glemmer jeg alltid, men det regnes vel som en brukerfeil.

Med riktig størrelse til riktig tur sitter Camelbaksekkene som et skudd, alt medbrakt er lett tilgjengelig. Vekten er lav og frihetsfølelsen stor.

Når tempoet er lavt og familieturene er et faktum blir løpevesten byttet ut med flasker til store og små. Av typen som ikke lekker i sekken. Caroline godt fornøyd med å ha varm kaffe hele turen i sin Camelbak Forge, mens jeg fortsatt sverger til kakao. Finfin helg har det vært, med både lang treningsøkt og lang familietur. Det beste av to verdener.

Nå søndagsfilm med mamsen!

– Lars Z

Vinner av Camelbak-konkurransen: Monica Aardal Stensrud. Gratulerer! 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *