Kontorjobben dreper deg!

For en tid tilbake hadde TV2 et innslag i God morgen Norge, som forklarte hvor skummelt det er at mange har en stillesittende arbeidshverdag. Det ble fortalt at denne stillesittingen kunne resultere i overvekt, diabetes, hjerteinfarkt og kreft. Mange ble redde, noen ønsket å bytte jobb og flere begynte med panisk trening i arbeidstiden. Det er så frustrerende at skremselspropaganda engasjerer og selger mer enn vitenskapelig, forskningsbasert kunnskap. Når dette utnyttes av kommersielle aktører og media, uten noen form for konsekvenstenkning er vi på ville veier.

La oss gå tilbake i tid. Det er faktisk ikke lenge siden de fleste av oss hadde fysisk krevende arbeid. Folk ble slitne av å være på jobb – fritid og ferie ble brukt til avslapping. Med industrialiseringen og teknisk utvikling har ting endret seg. Nå er det stikk motsatt; Arbeidshverdagen er stillesittende og fritiden/feriene ofte aktive.

Betyr det at jobbene våre dreper oss? At alle som har en kontorjobb blir overvekt, får diabetes, hjerteinfarkt og kreft?
På ingen måte!

Har du en vanlig kontorjobb, eller annet type arbeid som innebærer stillesitting – ikke fortvil. Vi vet at lavt nivå av fysisk aktivitet er en av hovedfaktorene til mange helseplager og stillesitting kanskje den største samfunnsutfordringen vi står overfor. Men sitting i arbeidstiden har liten, eller ingen, sammenheng med diabetes, kreft og hjerte- og karsykdom. Skummelt blir det først om du sitter stille også etter arbeidsdagen er over.

Helsa vår bygges ikke av innholdet i arbeidsdagen eller hva du spiser til lunsj. Det er totalen som teller! Helsedirektoratets anbefalingene viser til minimum 30 minutter aktivitet for voksne og 60 minutter for barn hver dag. Her snakker vi allsidig og variert aktivitet; alt fra husarbeid til idrett og lek. Velge trappa fremfor heisen og alt det der. Tretti minutter er ikke uoverkommelig, om bare øktene deles opp i små nok bolker. Intensiteten skal variere fra moderat til høy. Dette betyr at det er bedre med en aktiv hverdag uten faste treningsøkter, kontra en inaktiv hverdag med to korte treningsøkter i løpet av uka. For mer inngående informasjon rundt anbefalinger for barn, voksne og eldre; les her.

Med viten om at kontorstolen ikke dreper deg, vil jeg likevel påpeke at en 5-minutters bevegelsesøkt i løpet av arbeidsdagen gjør godt. Både som en del av de 30 minuttene med daglig aktivitet, men også for å klarne hodet og opprettholde effektiviteten. Økt selvfølelse er også ganske deilig! Under har jeg foreslått 8 øvelser som enkelt kan utføres på jobb. Velg ut 3 øvelser 3 ganger i uka – 3×10 repetisjoner på hver øvelse. Utfordre gjerne en kollega for en morsommere, mer effektiv og aktiv arbeidshverdag. Som bonus blir du også litt sterkere!

– Lars Z

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *