Raus – men ingen frukt!

For meg har raushet alltid handlet om å gi, uten å forlange eller forvente noe i retur. Jeg har tenkt at raushet er å hjelpe. Si ja. Løfte opp og frem.

Men raushet er mer.
Mye mer.

Kanskje har jeg vært så raus med andre at jeg helt har glemt å være raus med meg selv. Brukt brorparten av kapasiteten min på de mindre viktige rundt meg, og latt familien få restene. Ingen kan være alt alltid – på topp til enhver tid. Hvor gir du mest av deg selv, og hvem får restene?

Det fine med rausheten er at den ikke vil ha det perfekte! Rausheten godtar, lytter til og forstå det ikke-perfekte. Den rause velger ærlighet. Den rause våger å være seg selv. Den tillater deg å feile og den setter grenser med vennlighet. Plutselig blir et nei positivt ladet, fordi du selv trenger et ja.

Jeg så nylig en film på Facebook. Mer enn 100 millioner mennesker hadde sett den før meg. Det ble fortalt at negative mennesker har smittende effekt. At du må passe deg for å omgås alle som trekker deg ned – tankene dine kan bli infisert og negative. Vi er som frukt; legger du et råttent eple i en frisk fruktkurv vil snart all frukten råtne. Velg vennene og omgangskretsen med omhu»! 

Det er BULL SHIT! Mennesker er IKKE FRUKT! Jeg nekter å leve i et samfunn hvor vi kun skal omgås de positive. De beste.
Hva da med alle som står igjen?

Alle mennesker er født med en superkraft som skiller oss fra frukten. Jeg, du – alle: Vi har egenskaper som gjør at vi kan få råtne epler til å friskne til igjen. Kjenne seg gode igjen. Med et smil. En klem. Et spørsmål og forståelse.

Andre mennesker er ikke drittsekker – men de kan ha det drit!
Èn som bryr seg kan være nok.

Raushet er superkraften din. Bruk den!
Overfor deg selv og andre.

– Lars Z

I forbindelse med verdensdagen for psykisk helse skal jeg holde seks foredrag på onsdag og torsdag om å være raus. Til ungdom og voksne. Jeg gleder meg!
Ikke vær en frukt – løft andre opp!

3 kommentarer

  1. Så sant, så sant Lars, dette var veldig godt skrevet ??

  2. Desirée

    Lykke til med foredragene! Ja til mer raushet ???

  3. Veldig bra skrevet ? Ja til en rausere hverdag og verden!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *