Fantastisk overnattingstur uten telt

Annonse

Nettbutikken Hekta på tur utfordret familien vår til å dra på overnattingstur i naturen uten telt. Selvsagt sa vi ja! Men med tre barnehagebarn og krypende temperatur på nattestid var vi spente på hvordan det skulle gå. Kom vi til å holde varmen under tarpen? Ville barna få en god turopplevelse? Og hva med forventningene om voksentid rundt bålet på kvelden?

Planene ble endret like før avreise. For å sikre oss mot eventuell vind ble skogen valgt som destinasjon. 15 minutter i bil, 2 kilometer trasking. Overkommelig for de små, enkelt å frakte utstyret for oss voksne.

Under en vanlig løpeøkt tilbakelegger jeg 2 kilometer på cirka 8 minutter. Vi brukte omtrent to timer. Alt på barnas premisser. Lekte bukkene bruse ved en liten elv, kastet pinner i en annen og fant omtrent ti tusen kongler og småsteiner som måtte fraktes med til leirplassen. Klatre i trær, snakke om dyrespor og dinosaurspor. Tre innlagte tissepauser, et «bensinstopp» med en sjokoladebit og avklaringer rundt turens totale kakaomengder. Plutselig var vi fremme!

Å tenne opp bål er nesten som nyttårsaften! Vi hadde med litt tørr ved og tennbriketter for å sikre at mestringsfølelsen for de små ble stor. Og jammen fikk de det til, nesten uten hjelp. Stroppet opp tarpen, deretter var resten av dagen var bare kos! Pannekaker på primus, snacks, gjemmeleken, hinderløype og trening på bruk av speiderkniv.

Mørket kom. Hodelyktene og lanterna ble funnet frem, og spenningsnivået kom snikende. Frem til nå hadde ting vært som før – vi kan tur. Men etter tannpussen og omkledning går ferden normalt videre inn i teltet. Nå skulle vi holde oss utendørs hele natta! Kun under en enkel tarp, som for meg fremstår som en turpresenning med gode festepunkt.

Barna inn i soveposene med ullklær og lua på. To eventyr senere så sov de jammen meg! Nøyaktig som hjemme, om så leggetidspunktet var noe forskjøvet. Men kunne de sove natten gjennom uten å bli kalde?

Tidenes mest romantiske voksenkveld. Bålkos, noen slurker vin og god prat. Men så kom plutselig regnet og vi måtte komme oss under tak. I tillegg våknet minstemann som alltid i titiden… Men vet du hva, voksenkvelden ble en suksess, likevel. Med liggeunderlag omgjort til stresslesser satt vi hele kvelden under tarpen og snakket. Uten avbrytelser av telefon, TV eller plikter i heimen. En mus løp forbi, musikken av vanndråper og løv som danser i vinden, lukten av høst og kun hvilepuls. Balsam for sjela!

Minsten var småsyk og fikk dele sovepose med mammaen, men det var lite stress på et ekstra bredt liggeunderlag. Sjokket var stort da førstemann våknet klokken 07.00, én time senere enn vanlig. Samsoverne våknet først da varm kakao, egg og bacon var ferdig preppet 😉

Fytti katta så fint vi har hatt det! Gutta er superstolte, maten smakte ekstra godt og hele gjengen er gira på mer. Tarp er tidenes oppfinnelse! Billig, enkelt å frakte med seg og i de fleste sammenhenger et vel så godt alternativ som telt. Jeg tipper 8 av 10 overnattinger ute blir i tarp fremover 🙂

Tusen takk til hekta på tur for utfordringen, opplæring og tips i forkant! Liggeunderlagene og soveposene gjorde at vi aldri var kalde, det samme med påkledningen. En ekstra takk bør legges til på vegne av Caroline. Det er hennes første tur uten antydning til frosne tær – endelig er byjenta blitt fullblods turmenneske!

Jeg har samlet opp alt utstyret vi hadde med oss på en egen nettside. Ta en titt her 🙂
Utenom sovepose og liggeunderlag er dette favorittene:

Chair kit, deilig med gode stoler uten å drasse på ekstra
Turbuksene, Caroline sin gjør også underverk for rumpa
Boblejakken
Ulloverdelen til gutta, varme og klør ikke
Termoflaskene

Kakao gir nye krefter.
Fornøyd pappa når alle tre kidsa er i seng 🙂
Bålkos. I det minste til det begynte å regne. Da trakk vi under tarpen.
Og under tarpen fikk vi selskap. Av det rolige, sovende slaget, vel og merke.
Fortsatt mørkt når vi våknet. Kalde fingre etter vedsanking varmes på bålet. Kanskje den mest magiske morgenen vi noen sinne har hatt!
Frokost. Egg og bacon smaker best ute!
Noen slapp en fis! Med Chair Kit til Expedunderlagene = stol.
Pakker for hjemreise.
Slokkejobben de hadde sett frem til siden turen startet. Alle steinene måtte bli helt kalde før vi kunne dra…
Forresten! Enda en fordel med tarp – veldig enkel å pakke sammen og tørke i etterkant.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *