Frykt for å trene blant andre

De siste to ukene har jeg holdt 8 foredrag. Store, morsomme og betydningsfulle foredrag. Ett av temaene jeg har pratet om er frykt. Ikke ren bevegelsesfrykt, men frykt for å trene sammen med andre. Enten det er på treningssenter, i kommunale gruppetilbud eller annet.

Min erfaring i møte med mennesker, samt tilbakemelding fra dere lesere, viser tydelig at mange er redde, bekymret eller negative til å bli observert under aktivitet. Spesielt gjelder dette om det skal trenes i et miljø som oppleves som en arena for vellykkede, flinke og suksessrike mennesker. Vi har en tendens til å sette andre i godt lys og oss selv i skyggen, mens vissheten om at alle kjemper en kamp vi ikke kjenner til glemmes.

Frykten viser seg ofte på flere vis. Det som går oftes igjen er frykten for å:

– bli latterliggjort
– få stygge blikk
– ikke passe inn
– føle seg stygg
– føle seg tykk
– ikke ha riktig utstyr (klær/sko)
– dumme seg ut
– bli baksnakket
– garderoben
– bli gjenkjent
– ikke er i god nok form
– skiller seg ut
– ikke mestre teknikkene / apparatene
– mislykkes i forsøket

Ansvaret for å gjøre noe med dette er todelt. Egne tanker må utfordres, for flertallet av andre mennesker og treningstilbud er av det gode slaget. Men aktørene som tilbyr trening må også møte dette på en bedre måte. Først og fremst er det behov for å vite om og anerkjenne frykten mange kjenner på. Deretter er min opplevelse at markedsføringen har mye av skylden. For markedsmaterialet som brukes består stort sett av superslanke, supersterke, superbrune, superbarmfagre damer med superhvite smil. Og mennene så muskuløse og kjekke at samtlige superhelter skjelver i buksene. Da er det ikke rart at mange går med tanker om å ikke passe inn. At dette ikke er noe for meg.

All mat som selges skal være godt merket. Forbrukeren skal vite hva det inneholder. Mens i min bransje kan vi markedsføre noe ganske annet enn produktet som faktisk blir solgt. Det finnes ikke et aktivitetstilbud i verden som kun har supermodeller i aksjon. Dersom reklamen hadde bestått av reelle kunder og brukere er jeg overbevist om at terskelen ville blitt lavere og flere hadde våget seg i gang med treningen.

Og det trengs med vissheten om at 70% av befolkningen er i for lite aktivitet. Det fine er at mange lytter. Mange tar dette på alvor og begynner å tenke annerledes. Jeg gleder meg til å se ord bli til handling!

– Lars Z

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *