Toppidrettsutøvere – folk, det også!

Da jeg begynte å studere fysioterapi hadde jeg en plan. Jeg skulle bli Norges beste idrettsfysioterapeut! Jobbe med Marit Bjørgen og Petter Northug, dra til OL og VM og sørge for at de beste kunne prestere sitt ypperste når det gjaldt som mest. Jeg fulgte planen, kom stadig nærmere målet. Men så skjedde det noe!

Jeg møtte en ung, syk dame. Hun hadde kun uker, kanskje måneder igjen å leve. Relasjonen vi fikk, dialogen vi hadde – det resulterte i at alt endret seg. Jeg endret yrkesretning totalt. Plutselig var det vanlige folk, vanlige utfordringer, vanlig sykdommer som var interessant. Livsstilsendring og motivasjon! Jeg ville ikke jobbe med toppidrettsøvere som nærmest var maskiner, for å jobbe med små, nærmest ubetydelige endringer.

Sammen med Mizuno har jeg reist land og strand den siste uka. Holdt skokurs for alle som jobber i sportsbutikk, slik at du skal få best mulig hjelp og veiledning. Men også for å møte sponsede utøvere og videreutvikle produktene. Jeg har møtt Marit Bjørgen, Simen Hegstad Krüger, verdens beste sandvolleyballspillere, slått av en drøs med Emil Hegle Svendsen, Oddbjørn Hjelmeseth og mange flere andre. Prestasjoner på nivået disse har prestert fascinerer meg stort. Best i verden! Det har resultert i at jeg har stilt flere spørsmål enn de noen gang har fått fra en journalist. Etterhvert har jeg fått et ganske godt innblikk i deres treningshverdag, tanker, oppturer og nedturer.

Da er det utrolig fint å se hvor ekte, ærlige og normale de er. Akkurat som deg og meg, på mange vis! Hvordan påvirker det tanker, motivasjon og trening å vinne OL-gull ett år, for så å bli vraket påfølgende VM? Marit Bjørgen er tidenes mestvinnende vinterutøver, hun er på TV og i alle landets aviser – men likevel det mest hverdagslige mennesket jeg har møtt! Det er så kult!

Hun har termin denne uka, forresten! Jeg fortalte at jeg hadde tatt i mot min siste sønn i bilen på motorveien. Så med jordfar på plass var det få hindringer for å sette i gang en skikkelig treningsøkt. Hun smadret meg i samtlige øvelser =P

Toppidrettsutøvernes treningsprinsipper. Alle forberedelser, endringsprosesser, mentale svingninger og tanker – det bygger på de samme prinsippene som for Kari og Ola Nordmann! Grunnleggende og enkelt, det handler bare om å gjøre det. Igjen og igjen! Jeg har alltid hatt sansen for disse folka, stått i sofaen, heiet og grått. Nå er jeg ikke lenger fan, men bergtatt!

Tusen takk til Mizuno for spennende uker, hyggelig selskap og store opplevelser. Vil du lese mer om hvordan jeg har hatt det på tur, se her! Borte bra, hjemme best. Det skal blir helt magisk å gå inn døra og gi Caroline verdens største klem i kveld 🙂

– Lars Z

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *