Du må ta deg sammen, for faen!

Det finnes mennesker som bygger andre mennesker opp.
Mennesker som bryter andre mennesker ned.

Det finnes mennesker som bygger seg selv opp.
Mennesker som bryter seg selv ned.

Noen mennesker bygger verden.
Andre river den fra hverandre.

Hvem er du?

Trolig begge.
Èn dag som byggeleder, den neste som rivningsarbeider.

Men hvem er du oftest?
Og hvordan bygger du?

Vi var fem kompiser den dagen. Praten gikk lett. Snakket om Ole Gunnar Solskjær og Manchester United. Om fremtidsdrømmer og trening. Men en av gutta var merkbart tilbaketrukken. Sa ingenting. Fiklet med telefonen. Plutselig bryter han ut:

– Jeg må bare si det. Jeg er så bekymret for deg, Stig!
– Høh?
– Ja, jeg er skikkelig redd for at du skal begynne å drikke igjen.
– Det trenger du ikke være, jeg har full kontroll!
– Nei, du er i fornektelse! Hør på deg selv, da! Du har ikke full kontroll. Jeg ser det. Du er blek, er oppe hele natta. Du har mistet overskuddet, gleden og er mye mindre med oss enn du pleier å være. Hva er det som skjer?
– Jeg vet hva jeg gjør!
– Det tror jeg ikke på! Jeg tror ikke på det du sier. Helt ærlig, tror du egentlig på det selv? I enden av dette venter alkoholen. Jeg orker ikke sitte å se på at du mister kontrollen og alt du har kjempet for… Tenk på deg selv, alle rundt deg. Du må ta deg sammen, for faen!

Stig ble irritert. Sint. Forbannet. Skuffet og lei seg. Hvordan kunne en kompis angripe han slik? Bryte han ned på det viset? Hvor ble det av positiviteten, heiaropene og klappene på skulderen han pleide å få for å ha sluttet å drikke? Hele kompisgjengen vendte seg mot han. Fire mot en.

Han møtte fire rivningsarbeidere i gjengen den dagen. Vi brøt han ned. Til grunns.

Akkurat det, er noe av det vakreste jeg har opplevd.
Pur kjærlighet, ærlig omsorg – uten filter.

Det gikk litt tid. Stig måtte gå noen runder med seg selv. Blåse ut. Så gikk det opp for han. Han så, forstod og kjente, at den eneste rivningsarbeideren her var han. Vi andre fire ville bygge. Ville hjelpe.

Og det var akkurat det vi gjorde.
Bygget opp.
Hjalp.

Jeg kjenner deg ikke. Men jeg tror du er en av dem. Byggerne! Han eller hun som liker å bygge opp, hjelpe og bidra. Som liker å være vennlig, positiv, kjærlig, gi omsorg og heie. Husk bare at det ikke alltid er nok. Vil du virkelig være en bygger, må du også være tøff nok til å bryte ned.

Være ærlig.
Direkte.
Tydelig.

Stille krav.

Har du en rivningsarbeider i livet ditt? Undersøk om det bunner i kjærlighet og omsorg, ta en titt i speilet, før du gjør deg opp en ny konklusjon.

Det eneste jeg vet, er at mennesker trenger mennesker for å bli mennesker.

– Lars Z

PS. Stig er et dekknavn, men teksten er skrevet etter hans ønsker om å fremme omsorgens mangfold. For han var det ikke nok å bare ha en skulder å gråte på. Hendelsen oppstod i sommer, og Stig – han har det fint om dagen 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *