Telefonsamtalen – diagnosen

Annonse – Opplysningskampanje diabetes type 2, Boehringer Ingelheim

Jeg har møtt mange mennesker.
Spennende mennesker.
Fysiske syke.
Psykisk syke.
Friske Mennesker.

Det slår meg mange ganger hvor mye mer vi har til felles, enn det som skiller oss fra hverandre. Hvor kommer behovet for å differensiere inn? Kan vi ikke bare få lov til å være mennesker? Bli møtt som mennesker? Og elsket som mennesker?

I dag fikk jeg en telefon. Stemmen var kjent. Latteren like varm og åpenhjertig som for 4 år siden. Hun ringte for å takke. For å fortelle hva som hadde skjedd siden sist. Vi møttes ved LHL-klinikkene Nærland. Hun var deltaker på et livsstilsendringskurs. Kom primært grunnet overvekt, inaktivitet og livsstilssykdommer. Når legen nylig hadde skrevet ut medikamenter for diabetes type 2, gikk alvoret opp for henne. Vi fikk en helt spesiell kjemi. Hun tålte ærlige, omsorgsfulle tilbakemeldinger – engasjerte seg i seg selv og eget liv. Målet ble å kunne ta med tantebarnet på topptur til Trolltunga.

Planer ble lagt, treningsprogram ført i pennen og lovnader gitt. Slik var det med de fleste. Jeg overførte kunnskap, engasjement, motivasjon og verktøy – resten var opp til kursdeltakeren. Utenfor min kontroll. Uvissheten om utfallet og videre livsførsel, er noe jeg måtte lære meg å leve med. Å få en telefon slik jeg fikk i dag er derfor en gigantisk bonus. Spesielt når innholdet var som i dette tilfellet. I sommer nådde hun nemlig målet sitt! Hun og tantebarnet besteg Trolltunga. Uten problemer, hoppebilde på kanten, stor eufori og mestringsfølelse!

Fire år: Aktivitetsnivået og humøret opp – medikamentbruken og vekten ned. Et helt annerledes liv med overskudd og glede, uten at det krevde Hollywood-dietter eller daglige økter med personlig trener. YES!!

Men visste du at hun jeg pratet med i telefonen i dag, langt fra er alene om ha diabetes type 2? Bare i Norge i dag, har 200 000 denne diagnosen. Så mange som 100 000 – 200 000 av befolkningen kan gå med uoppdaget diabetes. I verden er forekomsten så høy som 425 millioner personer. Og i fremtiden vil tallene øke. I 2045 anslår de tallet på antall diagnostiserte til 629 millioner. Det er mange mennesker! Derfor, og på bakgrunn av mine menneskemøter og dagens telefonsamtale, vil jeg i tiden som kommer ta del i en stor, internasjonal opplysningskampanje, for å rette fokus på diabetes type 2. Du kan lese mer om opplysningskampanjen her.

Diabetes type 2 er en kronisk tilstand med forhøyet blodsukker, der kroppen enten lager for lite insulin eller så virker ikke insulinet som det skal. Dette kan føre til alvorlige helseproblemer, men livsstilsendringer og legemidler kan bidra til at du holder deg frisk. For å utvikle diabetes type 2 må man være arvelig disponert, men overvekt og mangel på fysisk aktivitet er de viktigste triggerfaktorene. Disse triggerfaktorene er også enklest å påvirke. I stedet for å måtte slokke branner, kan du og jeg legge til rette for at sykdommen aldri utvikler seg i utgangspunktet. Det må være målet!

Vi vet at dersom diabetesen ikke behandles, reduseres den forventede levealderen. Risikoen for å dø av hjerte- og karsykdommer er opptil dobbelt så høy ved diabetes, og i verden er dør det et menneske hver 8 sekund på grunn av diabetes type 2. Bli med å endre framtidsutsiktene! La oss bremse opp og reversere utviklingen!

Vær aktiv i hverdagen, opplys menneskene du har rundt deg og ta deg selv på alvor. Har du eller noen du kjenner diabetes type 2 – husk at det aldri er for sent! Oppsøk hjelp ved behov, gjør små endringer og ta tilbake styringen 🙂

– Lars Z

2 kommentarer

  1. Very wise text Lars. Awareness is crucial!

    Good work!

    1. Lars Zachariassen

      For sure, awareness is crucial! Thanks mate 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *