Mine 10 aller beste tips til økt aktivitetsnivå

Annonse – Opplysningskampanje om diabetes type 2, Boehringer Ingelheim

Noen sier at du ikke kan lære en gammel hund nye triks. Det er feil! Dersom hunden ikke vil, derimot, blir det vanskeligere. Men ikke umulig! Kanskje må bare trikset endres til noe mer lystbetont og spennende for hunden? Eller godbiten det lokkes med være en saftig biff?

Her er mine beste livsstilstips for deg som står i faresonen for, eller har utviklet, diabetes type 2. Angår det ikke deg, les videre likevel – for hverdagslige, enkle og helsefremmende tiltak har vi alle godt av.

Hvorfor være fysisk aktiv? Forskningen er tydelig. Regelmessig fysisk aktivitet reduserer risikoen for å utvikle diabetes type 2, og de aller fleste andre sykdommer. Dersom du allerede har fått påvist diagnosen, er oppsidene ved å røre på seg mange. Fysisk aktivitet gir gunstig effekt på blodsukkeret og påvirker andre risikofaktorer som høyt blodtrykk, fettstoffer, overvekt og blodproppdannelse. Vi vet at diabetes type 2 disponerer for hjerte- og karsykdom. Med økt aktivitetsnivå vil sjansene for komplikasjoner av slik art reduseres betraktelig. Men så er du også mer, langt mer, enn sykdommen din! Mosjon påvirker hele deg og din livskvalitet. Overskuddet, kapasiteten, humøret og søvnkvaliteten for å nevne noe 🙂

Og det skal ikke mye til! Litt er beviselig bedre enn ingenting. Selv om effekten øker i takt med intensiteten, er det alltid slik at den beste treningen er den som blir gjennomført! De generelle anbefalinger viser til 30 minutter moderat fysisk aktivitet hver dag. Disse minuttene kan dog deles opp i små bolker, inkluderer dagligdagse rutiner og skal ikke gi blodsmak i munnen. Det klarer du!

10 tips til økt aktivitetsnivå ved diabetes type 2

1. Hvorfor?
Gå noen runder med deg selv. Finn svar på hvorfor du ønsker å være bare litt mer aktiv! Finn gjerne motivasjon i annet enn å «rømme fra diabetesen». Hva ønsker du mer av i livet dersom du hadde hatt større overskudd? Hva betyr mest for å kunne fortsette å gjøre, uten å bli begrenset av din egen helse?

2. Skaff en heiagjeng
Fortell om ønskene dine rundt økt aktivitetsnivå til de du har nærmest. Vær tydelig på hvordan de kan hjelpe, motivere og være deltakende i din endringsprosess. For menneskene du har rundt deg ønsker å bidra, de trenger ofte bare hjelp til å vite hvordan!

3. Finn riktig aktivitet
Søk etter aktiviteter du trives med, eller tror du kan lære deg med å trives. Det behøver ikke omhandle treningssenter eller voldsom andpustenthet. Gjør det enkelt! Gå tur, hage- og husarbeid, trappa foran heisen, etc.

4. Forventningsavklaringer
Ikke forvent at treningen er morsom og smilende fra første stund. Du vil bli støl og kjenne at det er krevende i starten. Men mestringsopplevelsen kommer kjapt, du vil merke at formen bedres og selvtilliten øker.

5. Ha en plan Søndags kveld
Bruk 5 minutter til å bestemme deg for hva du skal gjøre av fysisk aktivitet den kommende uka. Lag en grov plan over innhold og tidspunkt. Hold deg til planen! Kommer livet i veien gjør du tilpasninger.

6. Hjelp deg selv
Finn måter å gjøre det enklere å gjennomføre planlagt aktivitet. Eksempler kan være å finne frem treningsklær dagen i forveien, ta på seg treningsklær med en gang du kommer hjem fra jobb, skrive lapper til deg selv eller sette alarm på telefonen. Avtal gjerne med en venn eller et familiemedlem.

7. Dørstokkmila
Er du sliten og trøtt, dørstokkmila lang og kroppen seig? Finn frem et metermål og sjekk den reelle lengden på dørstokkmila! Nå har du reist deg opp og er så nærme, at det er like greit å bare gå ut 🙂

8. Oppvarming er nok!
Husk alltid at litt er bedre enn ingenting! Er det tøft å starte på en lang og hard treningsøkt? Bli enig med deg selv, og se viktigheten av, at det er nok å kun gjennomføre oppvarmingen. Når du er ferdig med den har du nådd dagens mål. Dersom du etter oppvarmingen kjenner at ting har løsnet kan du som bonus gjennomføre hele eller deler av treningsøkta som var planlagt i utgangspunktet.

9. Ta et tankeoppgjør
Gå titt og ofte tilbake til målene dine. Hvorfor startet du i utgangspunktet? Hvorfor ville jeg trene? Hva er positivt/negativt med å gjennomføre den planlagte økta? Hvordan vil det kjennes etterpå? Hvem vil jeg være? Viktig at du er ærlig med deg selv, og i minst mulig grad lar følelsene dine påvirke tankene.

10. Tren for din egen del
Så kan de rundt deg høste fruktene.

Viktigst av alt: Finn det som funker for deg! For det som funker – funker! Uavhengig av ekspertenes og mine tips. Det må fungere i hverdagen, i ditt liv og for din familie. Så da kan alt kokes ned til Whatever makes your boat float! Regn med at det krever innsats for å finne ut hva som skal til for at akkurat din båt flyter, men når den først flyter – da synker den ikke med det første. For mer om opplysningskampanjen rundt diabetes type 2, samt inspirasjon, tips og triks til positive tiltak i matveien, les her.

Trapp er gull!
Hver gang du setter deg på kontorstolen, gjør 3 knebøy! God trening og svært bevisstgjøring i forhold til sittetiden 🙂
Husarbeid er også aktivitet!
Heia heia!

1 kommentar

  1. Very interesting! So simple, yet so difficult for some people… How about 10 tips regading diet?

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *