Obs obs, om du kjenner deg igjen i dette!

Annonse – Opplysningskampanje diabetes type 2, Boehringer Ingelheim

Det antas at 100 000 til 200 000 mennesker går rundt med uoppdaget diabetes type 2 i Norge. Det er mange mennesker! Mennesker som ville vært tjent med å vite om helsetilstanden, iverksatt tiltak og fått en bedre hverdag. Slik var det for en av personene jeg har vært personlig trener for. Sjekk om det gjelder deg! Sjekklisten under er rask å lese gjennom, og ser nærmere på noen av de vanligste symptomene på diabetes type 2. Fyll ut sjekklisten og ta den med til legen din ved behov.

1. GÅR DU OFTERE PÅ DO ENN FØR?
Det vanligste symptomet på diabetes type 2 er at man må tisse ofte og mye. Grunnen er at nyrene må jobbe ekstra for å skille ut alt det overflødige sukkeret av kroppen din. Kroppen kompenserer for det høye blodsukkeret ved å tilføre væske fra annet vev i kroppen. Den ekstra væskemengden forlater kroppen som urin, noe som fører til økt vannlating og væskemangel. Væskemangel får deg til å drikke mer, noe som i sin tur får deg til å tisse enda oftere.

2. ER DU OFTE SLITEN?
At sukkeret har fått dårligere evne til å tilføre kroppen energi, fører til at du føler deg mer sliten og utmattet enn tidligere. Siden blodsukkernivået holder seg høyt, blir blodet tykkere, og det blir vanskeligere å frakte oksygen inn i cellene. Dehydreringen av kroppen spiller også en rolle for slitenhetsfølelsen.

3. ER DU SULTEN UANSETT HVOR MYE DU SPISER?
Ettersom kroppens celler ikke er i stand til å ta opp alle næringsstoffene fra blodet, klarer ikke kroppen å omdanne maten du spiser til energi i like stor grad. Energimangelen dette medfører øker sultfølelsen. Siden du ikke føler deg mett er det naturlig å fortsette å spise, blodsukkeret stiger enda mer, og du føler deg både sliten og mer tørst.

4. HAR DU TÅKESYN?
Høye blodsukkernivåer trekker væske ut av vevet, også øyelinsen. Dette påvirker øyets evne til å fokusere og medfører tåkesyn. Dersom blodsukkernivået er for høyt over lang tid, kan det oppstå mer alvorlige skader som ubehandlet gir varige endringer av synet.

HAR DU EN PRIKKENDE FØLELSE I FØTTENE ELLER HENDENE?
Blodsukkerforstyrrelser kan påvirke og skade nervene i kroppen. Dette kalles nevropati og opptrer i ulike former. Ofte som en prikkende eller sviende følelse i ben, føtter og/eller hendene.

FORSVINNER SÅR OG BLÅMERKER SAKTE?
Når blodkarene blir stivere, blir det vanskeligere for blodet å sirkulere i kroppen. Da blir det mer utfordrende for næringsstoffer og oksygen å nå ut til skadestedene og reparere dem. Dersom nevropatien har utviklet seg, kan det føre til at det tar lenger tid å oppdage sår og blåmerker.

Kjenner du deg igjen i noen av punktene i sjekklisten? Det håper jeg ikke, men kunnskapsnivået har kanskje steget et par hakk 🙂 Skulle du derimot kjenne deg igjen i flere av punktene finnes det mange måter å påvirke diabetes type 2. Ta med sjekklisten til fastlegen din og legg opp et løp sammen med han eller henne. I denne artikkelen har jeg skrevet mine 10 aller beste tips til økt aktivitetsnivå i hverdagen – det er en god start.

For mer info om den internasjonale opplysningskampanjen om diabetes type 2, trykk her. Og du, del gjerne sjekklisten med andre, dersom du skulle ha noen rundt deg det kan være aktuelt for.

– Lars Z

Foto: Rune Helliesen
Foto: Rune Helliesen
Foto: Rune Helliesen

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *